Thursday, December 12, 2019

Hoe wordt ik zwarte band

De zwarte band
"Ik wil de zwarte band"  zeggen de meeste kinderen op dag dat ze bij de taekwondo lessen komen. De vraag is hoe kom je van beginner in taekwondo naar de zwarte band in Taekwondo en wat is de zwarte band eigenlijk? dit zijn enkele vragen die ik in deze blog zal beantwoorden. Let wel dit is hoe het gradueren geschied binnen Kimmoo Taekwondo Academy Suriname andere taekwondo scholen kunnen in aanpak verschillen

Gradatie systeem

Taekwondo kent het Geup en dan graden systeem voor promotie. Een nieuwe leerling begint bij de 10e geup(witte band) en telt terug naar de 1e geup (rode band zwarte streep) en hierna beginnen de dan graden 1 t/m 10 (allemaal zwarte band). Aan de geup
graden zijn er 5 bandkleuren gekoppeld, omdat elke geup graad een band heeft zijn er tussen banden (de banden met strepen bvb witte band met gele streep).  Bij elk examen kan de kandidaat een graad omhoog gaan.  Na de eerste guep kan de Taekwondoïn voorgedragen worden voor het examen voor de 1e dan. Tot 15 jaar krijgen kinderen de eerste Poom  een rood/zwarte band) dit is het zelfde als de zwarte band alleen voor kinderen. Op hun 15e mogen ze pas de zwarte band dragen. De zwarte band graden tellen van 1e dan naar de 10e dan de laaste ontvang je alleen posthuum.

De bandkleuren zijn:

  • Wit: De witte band staat voor maagdelijkheid van ziel en geest. De leerling is als een onbeschreven blad en staat aan het begin van de lange weg van taekwon-do. Wit betekend onschuld, puurheid en verlichting. 
  • Geel: Geel is de kleur van de zon die de plant voedt. Zonder de zon, kan de plant niet verder groeien, metaforisch in taekwon-do betekent dit dat de leerling de weg van de zon (de leraar) moet volgen om te groeien. 
  • Groen: De groene band staat voor de ontwikkelende plant. De wortels zijn geschoten en er is een basis gelegd voor verdere ontwikkeling. Het symboliseert de drang naar kennis om verder te groeien en het taekwondo eigen te maken. 
  • Blauw: Blauw is de kleur van de hemel, waarnaar de groeiende plant reikt. De hemel is groot, en symboliseert de gestage ontwikkeling van de leerling-taekwondoïn
  • Rood: Rood is de kleur van het gevaar. De leerling beheerst de taekwon-do technieken fysiek al goed, maar moet waken voor gevaren als onnodige aggressie, verlies van beheersing en controle. Het mentale gedeelte van taekwon-do komt erbij. 
  • Zwart: De zwarte band weerspiegelt het heelal en universum. Het universum is enorm, evenals volledige kennis van de krijgskunst. Nu pas gaat de weg beginnen en de taekwondoïn zal nu beter begrip hebben van alles wat hij heeft geleerd en steeds weer zal blijven leren. 
Bij het Geup (band) examens zijn er verschillende onderdelen die getoetst worden deze zijn:
  1. Conditie en Lenigheid: De ontwikkeling van de flexibiliteit en conditie word continu getoetst 
  2. Basis technieken: standen, trappen, stoten en weringen 
  3. Poomsae: De taekwondo stijlpatronen, bij elke graad komt er 1 patroon erbij. Er zijn 17 stijlpatronen in Taekwondo 
  4. Ilbo Taeryon: 1 Stap sparring techniekken 
  5. Kyorgi: sparren in taekwondo 
  6. Hosinsul: Zelfverdedigings technieken tegen messen, stokken, pakkingen etc 
  7. Kyopka: Breektesten waarbij planken worden gebrooken met hand en/of voet bij hogere graduaties worden ook stenen als breekmateriaal gebruikt 
  8. Theorie: Kennis mbt taekwondo, de achtergronden van Taekwondo in het algemeen, in Suriname en Kimmoo Taekwondo Academy 
Hoe lager de geup graad, hoe donkerder de band hoe meer van de boven genoemde onderdelen worden getoetst. De beginner tot en met gele band doet vaak alleen de onderdelen 1 en 2, 3  erna worden ook de andere onderdelen getoetst.

Bij het examen wordt een deelnemer getoetst op onder andere de volgende punten:
  1. Kennis van de uitvoering van de technieken
  2. Krachtig en correct uitvoeren van de technieken
  3. Hoe realisistisch en overtuigend is de uitvoering
  4. De snelheid en correctheid van de uitvoering
  5. De energie en uitstraling tijdens de uitvoering
En nog enkele andere punten. Het kennen van de stappen van de poomsae is dus niet voldoende.

Thursday, March 14, 2019

KIMMOO Taekwondo Academy Suriname

Taekwondo 

Taekwondo is een Koreaanse verdedigingskunst geïntroduceerd na de Koreaanse oorlog (1950 – 1953).  In 1972 werd de Kukkiwon opgericht het orgaan dat verantwoordelijk is voor de kwaliteit en de beroemdheid van taekwondo wereldwijd. Bij de Kukiwon worden alle dan(zwarte band)houders geregistreerd. In 1973 werd de World Taekwondo Federation (WTF) opgericht en werden de eerste  wereldkampioenschappen Taekwondo georganiseerd. In 1988 werd Taekwondo toegelaten als Olympische sport tijdens de olympische spelen in Seoul.

Taekwondo Filosofie en betekenis 
Taekwondo staat voor:

  • “Tae" staat voor springen of vliegen, schoppen of met de voet breken 
  • "Kwon" duidt op de vuist - vooral op het stoten of met de hand of vuist vernietigen; 
  •  "Do": een "kunst" of "weg" - de juiste manier, bewandeld en geplaveid door heiligen en wijzen uit het verleden. 
De morele waarden van TaeKwonDo waar elke taekwondoïn zich aan moet houden zijn:

  1. Hoffelijkheid: Het tonen van wederzijds respect voor elkaar . 
  2. Integriteit: Eerlijkheid, respecteer de waarheid en vastgestelde regels, wees oprecht.
  3. Doorzettingsvermogen : Voortdurend werken aan doelen in het leven. Analysereer mislukkingen en maak aanpassingen om te slagen. 
  4. Zelfbeheersing Wees kalm, controleer uw emoties. Nadenken over de gevolgen van je daden alvorens te handelen.
  5.  Onbedwingbare geest: Opkomen voor de waarden en de zaken waarin je gelooft. Vergeet niet dat rechtvaardigheid moed vereist in het leven. Het ontwikkelen van een goede attitude in moeilijke situaties. 
Deze morele waarden zullen doorslaggevend zijn bij deelname aan het examen voor een hogere graad en zullen de leerling vormen als persoon niet alleen in de doyang maar ook erbuiten. De taekwondoïn moet respect hebben voor taekwondo, de doyang, mede studenten en de leraar.
De kyongye (buiging) is in taekwondo belangrijk en het altijd met 2 woorden antwoord geven als de leraar wat vraagt of zegt. (Ja Sabunim). Een taekwondoïn mag nooit zomaar het geleerde buiten de doyang gebruiken, niet op school en ook niet thuis.

Taekwondo in Suriname 
Taekwondo werd door Terry Agerkop in 1968 in georganiseerd verband in Suriname geïntroduceerd. In oktober 1968 begon de meester Agerkop met een school die hij ‘Hwarang do’ noemde naar een groep jonge vrijheidstrijders uit het oude Korea. Terry Agerkop begon met een tiental jongens w.o. Romeo Rolador, Frank Doelwijt ,Eric Lee, Ben Hupsel enz. Hoewel meester Agerkop de taekwondo-sport als eerste in georganiseerd verband in Suriname introduceerde moet toegegeven worden, dat deze tak van sport reeds bekend was. Zo was meester Frank Doelwijt bevoorrecht lang voor de komst van meester Agerkop onder leiding van een bij de toenmalige troepenmacht gestationeerde Indo te worden begeleid. Meester Frank Doelwijt leerde meester Eric Lie de diverse kneepjes. In 1969 sloot meester Ramon Tjon A Fat zich bij de school ‘Hwarang do’ aan en met zijn komst was een belangrijke deel van de taekwondo kern die de ontwikkeling van deze tak van sport in Suriname zou gaan bepalen gevormd. In 1982 werd de Surinaamse Taekwondo Associatie opgericht met als eerste voorzitter de heer G. Alberga. In 1984 werd voor het eerst de Pan Amerikaanse Taekwondo Kampioenschappen georganiseerd in Suriname.Tijdens dit toernooi werd meester Ivan Fernald de eerste Surinaamse Pan Amerikaans Kampioen. Voor meer resultaten van dit kampioenchap kunt u kijken op http://www.lacancha.com/panam.html

Bron: http://www.dbnl.org/tekst/stut004eers01_01/stut004eers01_01_0269.php
Ricky W. Stutgard, De eerste Surinaamse sportencyclopedie (1893-1988)

Kimmoo Taekwondo in Suriname
Logo Kimmoo Taekwondo Academy Suriname

In November 2009 bezoekt Grootmeester M.S. Kim (7e dan taekwondo)  op uitnodiging van Master Tino Lew Suriname. Tijdens zijn verblijf in Suriname bezoekt hij 9 taekwondo scholen. Na dit bezoek start Tino Lew (5e dan taekwondo) met het verzorgen van Taekwondo lessen onder de naam MASS KIMMOO. Waarbij MASS de afkorting is van Stg. Martial Arts Spirit Suriname. Master Tino Lew heeft vanaf 2000 met Grootmeester Kim getraind en doet al sinds 1988 aan Taekwondo. Uit respect voor de leraar en wat er is geleerd is de naam van de school in Barcelona en Almere ook gebruikt voor Suriname. Kimmoo Taekwondo heeft scholen in Spanje, Nederland en Suriname. Het doel van MASS Kimmoo is Taekwondo beschikbaar te maken voor een ieder in Suriname en daarbij kwalitatief hoogwaardige taekwondo lessen te verzorgen.
2010 Stg. MASS organiseert met succes het eerste Srefidensi Martial Arts Spektakel
2011: Grootmeester Kim bezoekt Suriname voor de tweede keer. In november van dit jaar wordt het tweede Srefidensi Martial Arts Spektakel georganiseerd waarbij de grondleggers van de Martial Arts in Suriname worden gehuldigd
2012: MASS Kimmoo schrijft zich in bij de Surinaamse Taekwondo Associatie
2013 MASS Kimmoo doet mee met de Surinaamse Nationale Kampioenschappen met 5 leerlingen waarvan er 4 prijzen winnen 2, eerste, 1 tweede en 1 derde plaats. De eerst 2 zwarte banders worden afgeleverd
2014 MASS Kimmoo leerlingen domineren de Nationale poomse kampioenschappen en ook het onderdeel poomse bij de club kampioenschappen. Ook bij de Nationale Kampioenschappen sparren winne 7 van de 9 participanten een prijs. Vijf cursisten van MASS Kimmoo slagen voor hun eerste dan. De jongste was 10 en de oudste 50 jaar.
2015 Kimmoo betrekt een permanente ruimte in Paramaribo aan de Rositastraat en geeft 4 dagen in de week taekwondo les in alle leeeftijds klassen ( 4 jaar tot 104 jaar). Er wordt een speciale groep voor beginnende volwassenen boven de 30 gestart.
Master Tino Lew gaat voor 6 weken naar Zuid Korea om deel tenemen aan de Global Masters Taekwondo Training Program en rond dit succesvol af
2016 KTA Atleet Michaela Lew doet mee aan de Dutch Open Taekwondo Poomsae
2017 Kimmoo veranderd officieel de naam naar Stg. Kimmoo Taekwondo Academy Suriname (KTA Suriname) en organiseert de eerste succesvolle demonstratie avond in de congreshal te Paramaribo met bijna 1000 bezoekers. KTA start met lesgeven in Paramaribo Noord. Eveneens zeer succesvolle deelname aan het Aruba Taekwondo op en toernooi
2018 KTA  organiseert de tweede Demonstratie avond in de congreshal, deze werd uitgezonden via ATV (Tv Station) KTA start met lesgeven te Lelydorp
2019 KTA wordt erkend door de Kukkiwon als Member doyang en krijgt ook de status van TOP RANKED Doyang in Suriname