Saturday, April 4, 2020

Het belang van Poomsae in Taekwondo


De voordelen van Poomsae


Taekwondo stijlpatronen (poomsaes) zijn een goede manier om te werken aan je conditie en je focus. Nu met social distancing is het een voordeel dat je voor het lopen van poomsae geen partner nodig hebt.
Poomsae lopen is een uitdaging omdat het lijkt op een geheugentest, het veel herhalen van dezelfde bewegingen waarbij je je misschien afvraagt wat het nut is. Wanneer je een poomsae loopt met de juiste mindset en spirit, dan kan een poomsae je heel veel leren.
Tijdens het oefenen van poomsae werk je aan praktische toepassing van Taekwondo technieken, fysieke training, karakter en mentale vorming met de nadruk op kwaliteit.

Wat is een Poomsae?
De Poomsae bestaat uit Taekwondo-technieken van blokkeren, slaan en trappen. Zonder het begrijpen en ontwikkelen van basisvaardigheden kan een poomsae niet goed worden uitgevoerd.
Afwerende bewegingen moeten beginnen en stoppen waar ze effectief zullen zijn. Aanvallende technieken moeten bij de heup beginnen en de juiste contrabeweging gebruiken. . Bij het uitvoeren van de traptechnieken zijn balans, controle en juiste voetposities en zijn van belang trapvaardigheden.

Poomsae is de basis, zeg maar de ziel van Taekwondo. Uit de manier hoe een taekwondoïn (=beoefenaar van taekwondo) een poomsae loopt is af te leiden wat zijn/haar kennis, vaardigheidsniveau, kracht en focus is.
Het langzaam lopen van een poomsae waarbij de bewegingen trager worden uitgevoerd traint het spiergeheugen. Deze manier is ook geschikt voor het aanleren van complexe bewegingen en combinaties van bewegingen.
Tijdens het lopen van de poomsae worden de bewegingen aangeleerd door die steeds te herhalen. Door het visualiseren van een denkbeeldige tegenstaander leren studenten potentiële gevechtsbewegingen in een veilige omgeving. Door het vele herhalen leren de spieren om indien nodig te reageren op een reflexmatige manier.
Poomsae trainen heeft enorme voordelen voor de mentale en karaktervorming en het ontwikkelen van doorzettingsvermogen waarbij er nadruk gelegd wordt op continue verbetering, focus, aandacht en intentie, opmerkzaamheid, en zelfdiscipline. Dit omdat bij het trainen van de poomsae men eigenlijk alleen in competitie is met zichzelf.
De competenties die men leert door poomsae te lopen hebben ook hun weerslag op andere dimensies van het leven zoals school, werk, familie, hobby’s en andere activiteiten zoals bv. dansen.
Het vaak trainen van poomsae is een investering in de eigen competenties en kwaliteiten.


Keep practising