Wednesday, June 3, 2020

Taekwondo tijdens Ramadan




Shamaira Bhagwandas
Ik ben Shamaira Bhagwandas en ben 16 jaar oud. Toen ik 4 jaar geleden begon met taekwondo was het voor mij al heel normaal om te vasten in de ramadan. 

De ramadan is de negende maand van de Islamitische jaarkalender. In deze maand wordt het aan ons opgedragen door onze schepper (Allah) om te vasten. Elke dag vanaf zonsopkomst tot zonsondergang niks eten en drinken en dat noemen we vasten. Dit doen wij uit gehoorzaamheid voor hem. Net als voorgaande jaren heb ik tijdens de ramadan gevast. Dit jaar ben ik door blijven trainen, terwijl ik voorheen een maand stopte met sporten. De meeste mensen denken dat het bijna onmogelijk is om te vasten, laat staan sporten tijdens het vasten. Bij sporten en vasten gaat het om de mindset die je hebt. Als je van tevoren zegt dat het onmogelijk is om te vasten, heeft het geen zin om het te proberen, want het gaat je toch niet lukken. Als je denkt dat je niet kan sporten terwijl je vast, zal het lijken alsof dat echt niet kan als je het gaat proberen. Ik heb mij altijd voorgenomen dat het niet uitmaakt hoe moeilijk of onmogelijk iets klinkt, als je iets echt wilt, dan lukt het ook. Dit is een voorbeeld van positieve mindset. Het is zwaar om te trainen tijdens het vasten. Ik krijg heel erge dorst, ik word veel sneller moe, en soms lijkt het alsof ik helemaal geen kracht meer heb. Maar zolang ik voel dat ik het lichamelijk aankan zet ik door, ik stop niet! Opgeven is helemaal geen optie. Deze gedachte geeft mij de kracht om de hele dag niet te eten en drinken, en door te blijven trainen alsof er niks aan de hand is. Dit positief denken zorgt ervoor dat ik zelfs beter presteer. 

Ik wil mezelf bewijzen dat ik alles aankan zolang ik dat ook echt wil. En soms verras ik mezelf wel, omdat ik vaak genoeg niet door heb wat ik zelf allemaal kan bewerkstelligen. Dit jaar heb ik zelfs een week lang elke dag twee uurtjes getraind voor het online Daedo open Europees poomsea kampioenschap. Deze trainingen waren zwaarder dan de reguliere trainingen in de doyang. We trainden in veel kleinere groepen, waardoor de training veel intensiever en gerichter was. Tijdens deze trainingen is mij vaker gezegd dat ik veel geconcentreerder bezig ben. 

Een ieder die zich focust op hetgeen hij/ zij wil bereiken, zal er met positief denken, wilskracht en doorzettingsvermogen ook in slagen om de gestelde doelen te behalen.